Reforma de vivienda del 1629

Reforma casa unifamiliar del 1629
Canet de Mar

Les persones trien les cases o les cases trien les persones? Hem acompanyat uns amics i clients en la recerca i rehabilitació d’una casa per convertir-la en la seva llar. Ens vam trobar davant d’una casa de cos del Maresme, típica de poble, amb terres i escales de tova ceràmica, bigues de fusta i rajola esmaltada, tota ella completament deteriorada, destrossada i en molt mal estat. Tot i així, l’ànima que respirava la casa els va seduir i l’arquitecta Neus Fornaguera els va saber mostrar pas a pas tot el potencial que amagava.

Ja que la casa està ubicada al casc antic, abans d’abordar la reforma, l’arquitecta, especialista en rehabilitació d’edificis històrics, va investigar la història de la casa, va parlar amb persones que coneixien els antics propietaris i va poder seguir el fil de la seva història al llarg dels segles. La casa comptava amb dues façanes, la principal del 1800 i la posterior que no se sabia ben bé de quan datava. La casa va voler recompensar aquest respecte per la seva història quan, després de repicar un estucat de la façana posterior, va deixar al descobert una placa original del 1629. Un regal inesperat per als propietaris.

A partir d’aquí, l’arquitecta Neus Fornaguera fa que la casa recuperi la seva ànima i ressalta tots els elements originals, de manera que conjuguin a la perfecció amb l’estètica actual i l’aire mariner que li volen imprimir els seus propietaris, amb els quals es va formar un gran equip de disseny. Es va pensar habitació per habitació, es van recuperar rajoles esmaltades, es van restaurar les bigues de fusta, es van polir i aplicar un protector als graons de tova, es van restaurar les fusteries originals i es va deixar al descobert el maó massís... Cal destacar el detall de la meravellosa escala original de volta de mocador i formes sinuoses.

S’ha posat en valor l’essència dels segles viscuts per la casa, respectant la pàtina del temps, i s’ha combinat amb una elecció ben pensada i escollida de materials i colors, on predomina el blanc, com a base per acollir totes les textures, i el blau mariner introduït de manera puntual, com a fil conductor de tot l’espai. El resultat d’aquest diàleg entre la casa, els propietaris i l’arquitecta és una casa acollidora, eficient energèticament i amb una personalitat que la fa única i excepcional.

RIERA_DE_LA_TORRE_01
RIERA_DE_LA_TORRE_02
RIERA_DE_LA_TORRE_15
RIERA_DE_LA_TORRE_14
RIERA_DE_LA_TORRE_13
RIERA_DE_LA_TORRE_12
RIERA_DE_LA_TORRE_11
RIERA_DE_LA_TORRE_10
RIERA_DE_LA_TORRE_09
RIERA_DE_LA_TORRE_04
RIERA_DE_LA_TORRE_03
RIERA_DE_LA_TORRE_05
RIERA_DE_LA_TORRE_06