Casa unifamiliar aïllada

Casa d’obra nova a Vistamar
Sant Cebrià

La regla d’or de l’arquitecta Neus Fornaguera és escoltar el client, què vol i quines són les seves necessitats. És el client qui gaudirà de la seva nova llar, qui se l’ha imaginat amb tota la il·lusió i que se la farà seva. Tanmateix, el pas de verbalitzar aquestes idees intangibles per passar a fer un disseny tangible, en ocasions, requereix un gran esforç d’interpretació per part de l’arquitecta.

En aquesta ocasió, el client volia fer-se una casa rústico-moderna-xic-industrial, amb moltes vistes, ben orientada, diàfana. Una casa per passar els estius, en companyia d’amics, lluny d’altres latituds, envoltada del silenci d’una natura càlida i acollidora.

Davant d’aquest repte, l’arquitecta opta per una aposta personal en què se sintetitzen tots els elements que ha anat desgranant el client i presenta un disseny arquitectònic agosarat, ferm i alhora de gran bellesa en el qual les pedres naturals, la fusta de qualitat, el ferro i la llum d’uns finestrals atrevits prenen un gran protagonisme. No predomina cap estil, és un estil propi, és l’equilibri, se’l fa seu. Tot s’estudia perquè la casa, des de l’alçada s’ompli de llum, s’aboqui a un mar que s’intueix llunya, protegida pels arbres que convenientment l’ombregen a l’estiu. L’eficiència energètica està estudiada al mil·límetre perquè a l’estiu la casa es refresqui i a l’hivern es caldegi de manera natural. Tot el disseny està pensat per ser el màxim d’ecològic i eficient.

La casa ens rep des d’una espectacular balconada en forma de semicercle que es prolonga en el finestral de vidre corbat de l’habitació principal, tot fet a mida. Quan s’obren els grans finestrals, l’interior i l’exterior es fusionen. Els terres amb tons grisos s’integren als colors de la natura per no entorpir la contemplació d’un sostre de fusta i ferro, que com una filigrana ens acompanya i dona solidesa a una casa d’una planta a la que no li cal res més que la llar de foc feta a mida, la lleixa de fusta de roure antinc i l’entorn.